Yurt Dışı Müteahitlik İşçi İşlemleri Danışmanlığı
Türk ve yabancı işverenlerin yurtdışında üstlendikleri müteahhitlik işlerinde çalıştırmak üzere götürecekleri Türk işçi çalıştırmak için Çalışma ve İş Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde yapılacak işlemleri, hangi yol izlemeniz gerektiğini gösteriyoruz.
Uluslararası işgücü ve sosyal güvenlik sözleşmelerine göre değişen uygulamalarda sorunsuz çözümler sunuyoruz. Yurt dışı ülke uygulamaları konusunda bilgi vermekteyiz.
İşverenden istenilecek belgeler, sözleşme, vize, çalışma izni, çalışma koşulları ile ilgili bildi vermekteyiz. İlerde oluşabilecek şikayet ve sorunlara, hak kayıplarına karşı önlem almaktayız.
Yurtdışı istihdam hizmetleri kapsamında İŞKUR;
- Yurtdışındaki işlere işçi ve işçilere iş bulunması,
- İşverenlerle işçiler arasında yapılacak olan hizmet akitlerinin onaylanması,
- Yurtdışına gidecek işçilerin işlemlerinin yapılması
Süreçlerini yürütmektedir.
Türkiye’den işçi götürerek yabancı bir ülkede çalıştırmak isteyen firmaların işçi teminine veya yurtdışında işçi olarak çalışmak isteyenlerin yurtdışına gönderilmesine aracılık etme konusunda, İŞKUR ve İŞKUR tarafından akredite edilmiş Özel İstihdam Büroları yetkilidir.
Yurtdışı iş ve işlemlerde işverenlere, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezi Müdürlüklerinde bir dosya açılmaktadır.
Yurtdışına işçi götürmek isteyen işverenlerle, İŞKUR ya da özel istihdam büroları kanalıyla veya kendilerinin doğrudan temin ettikleri işçiler arasında Kurumca hazırlanan “yurtdışı hizmet sözleşmesi”nin imzalanması ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezi Müdürlüklerine onaylattırılması zorunludur.
Yurtdışına işçi götürme izni olsun olmasın Kuruma onaylatılmayan her bir hizmet akdi için işverenlere idari para cezası uygulanmaktadır.
Yurt dışında üstlenilen, Türkiye arasınde “sosyal güvenlik sözleşmesi” bulunmayan ülkelerde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri, 4/1-(a) kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Buna ilişkin sosyal güvenlik işlemlerinde danışmanlık sunmaktayız.
Türkiye ile sözleşmesi olan ülkelere götürülecek işçi işlemleri özellik arz etmektedir. Sosyal güvenlik sözleşmelerinde temel kural çalışılan ülkenin sosyal güvenlik mevzuatına tabi olmaktır.
Ancak ;
1) İşverenleri tarafından geçici bir süre ile akit ülkeye gönderilenler,
2) Uluslararası nakliyat işinde çalışanlar,
3) Elçilik, konsolosluk, misyon ve benzeri yerlerde çalışan gönderen ülkenin sivil ve askeri
personelleri,
4)Akit taraflardan birinin bayrağını taşıyan gemilerde veya akit ülkenin limanlarında çalışanlar,
sosyal güvenlik sözleşmelerinin bu ana prensibinden ayrı tutulmuşlardır.
Sosyal güvenlik sözleşmeleri ile iş merkezleri akit taraflardan birinin ülkesinde bulunan bir işverenin işçisi bu işverenin hesabına çalışmak üzere veya işvereni tarafından belirli bir işin icrası amacıyla geçici olarak diğer akit taraf ülkesine gönderildiği takdirde bu işçi hakkında ikinci akit taraf ülkesinde çalıştığı sürece, sanki ilk akit taraf ülkesinde çalışıyormuş gibi iş merkezinin bulunduğu akit taraf mevzuatının uygulanacağı kuralı getirilmek suretiyle mükerrer sigortalılığın önlenmesi amaçlanmıştır.
Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelere personel gönderecek işverenin müracaatı üzerine, işverenin ibraz ettiği belge ve bilgiler kurum ünitelerindeki ilgili servislerce kurum kayıtları ile de karşılaştırılmak suretiyle kontrol edilir. İbraz edilen belgeleri yeterli olanlar hakkında her iki ülke yetkili mercilerince kullanılmasına onay verilmiş olan matbu bir belge (formüler) düzenlenir. Bu belgede geçici görevli olan kişiye ilişkin bilgiler ile kişinin gönderen ülke mevzuatına tabi olarak akit ülkede hangi sürede çalışacağı da belirtilir. Usulüne uygun olarak düzenlenen belgeler çalışılan ülkenin sigorta kurumuna ibraz edilmesi suretiyle çalışacak kişinin Türkiye’de sigortalı bulunduğu kanıtlanır.
İşverenin talebi üzerine düzenlenen formüler özel işyerlerinde çalışanların formülerleri işverenlere veya sigortalılara, dış temsilciliklerde çalışanların formülerleri ise ilgili bakanlık veya kurum memuruna ya da sigortalının kendisine verilir.
Görevlendirmenin belirlenin süreyi aşması halinde sigortalının ya da işverenin Kurumumuza müracaatı ile bu süre yetkili sigorta mercilerin mutabakatı sonucunda uzatılabilir. Uzatma süresi her sözleşmeye göre değişiklik göstermektedir